Nhật báo Helsingin Sanomat: Trung Quốc đóng tàu bồi đắp nhằm để quản lý chặt chẽ tại khu vực Biển Đông

Trung Quốc tiếp tục xây đảo nhân tạo tại Biển Đông, nhằm để quản lý thật chặt chẽ toàn khu vực Biển Đông, bất chấp sự phản đối quyết liệt của cộng đồng Quốc tế. Máy bồi đắp có khả năng bồi đắp với tốc độ khoảng 3 hồ bơi (50m x 25m) trong một giờ.

*Báo Helsingin Sanomat đăng ngày 25.12.2017. Nhật báo Helsingin Sanomat có uy tín, gây ảnh hưởng mạnh trong xã hội và chính trị của nước Phần Lan.

________________

 

Kiina rakensi hirviömäisen ”saarentekokoneen”, jolla se tiukentaa otettaan Etelä-Kiinan merellä – 140-metrinen ruoppaaja möyrii merenpohjaa kolme uima-altaallista tunnissa

KIINA jatkaa laajentumistaan kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä – konkreettisesti. Se tekee lisää saaria valtavan ”saarentekokoneen” eli 140-metrisen ruoppaaja Tiankunin avulla.

Financial Timesin mukaan Tiankunin jyrsimet ja pumput möyrivät merenpohjasta kiviainesta ”kolmen olympia-altaan verran tunnissa” ja siirtävät sitä keinotekoisiksi saariksi. Olympia-allas on 50 metrin pituinen ja 25 metriä leveä. Tuliterä ruoppaja paljastettiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailun alla marraskuussa.

KIINA on ruopannut merenpohjasta uusia saaria Etelä-Kiinan merellä jo viiden vuoden ajan. Se on laajentanut luotoja ja kareja saariryhmiksi saadakseen tiukemman otteen kiistellystä alueesta.
Tänä vuonna Kiina on rakentanut Etelä-Kiinan merelle uusia saaria 29 hehtaarin verran. Saarille on rakennettu hallintorakennuksia, maanalainen varasto ja suuria tutka-asemia.

”Rakennustyöt etenevät tasaisesti, ja hätkähdyttäviä tuloksia on saavutettu”, todettiin kommunistisen puolueen äänenkannattajassa Kansan päivälehdessä perjantaina julkaistussa raportissa.

ASUKKAITA on tekosaarilla vain kourallinen, jos sitäkään, mutta Kiina perustelee saarentekointoaan elinolojen parantamisella.

”Kiina on rationaalisesti laajentanut aluettaan saarillaan ja riutoillaan parantaakseen elintasoa ja työskentelyolosuhteita ja vahvistaakseen Kiinan hallinnassa olevia sotilaallisia asemia”, raportissa todetaan. Todellisuudessa alueen hallinta on yhä kyseenalainen huolimatta Kiinan toimista alueella. Myös Vietnam, Filippiinit, Malesia ja Brunei havittelevat saaria.

Merialueella uskotaan olevan öljyä ja kaasua, mutta strateginen arvo on ehkä vieläkin suurempi. Etelä-Kiinan meren kautta kulkee vuosittain tavaraa jopa viiden biljoonan eli viidentuhannen miljardin dollarin arvosta, uutistoimisto AFP kertoo.

KIINAN kiivain saarentekovaihe ajoittui FT:n mukaan vuosiin 2013–16. Silloin Kiina teki mereen seitsemän uutta saarta. Tiankun-ruoppaajan tekeminen viittaa siihen, että toimintaa ei aiota lopettaakaan. Kiina on linnoittanut saaria huolimatta siitä, että alueellisia kiistoja ei ole ratkaistu. Etelä-Kiinan meren helmi on Sansha, jonka Kiina perusti heinäkuussa 2012 ja julisti ”maan suurimmaksi kaupungiksi”. Sanshan maa-ala on vain 13 neliökilometriä, mutta kokonaispinta-ala on peräti kaksi miljoonaa neliökilometriä. Asukkaita Sanshalla on vain muutama sata. Yhdysvaltain puolustusministeriön Kiina on sijoittanut saarelle ainakin ilmatorjunta-ohjuksia.

MIKÄÄN ei lähitulevaisuudessa näytä uhkaavan Kiinan suunnitelmia Etelä-Kiinan merellä. Suunnitelmiin kuuluukin AFP:n mukaan kelluvan ydinlaitoksen rakentaminen, jotta tekosaarille saadaa energiaa.

________________

*Phóng viên Ville Similä, Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005502528.html