Sự kiện Formosa vào đầu tháng 4 năm 2016

Dưới đây là bản Thông cáo báo chí về Cuộc biểu tình (tọa kháng – truyền đơn) sắp diễn ra vào ngày 29.5.2016, đã được gởi đến các nhà báo lớn nhất của Phần Lan.
___________________

LEHDISTÖTIEDOTE

Vietnamin itärannikko ja vesistöt ovat suuressa vaarassa
___________________

Vietnamissa on vakava tilanne, kun 6.4. lähtien useita kymmeniä tonneja kaloja meren eri syvyyksistä on ajautunut Keski-Vietnamin rannikolle kuolleina. Kalojen parvikuolema alkoi Ha Tinh -provinssista, jossa sijaitsee taiwanilainen terästehdas Formosa, jonka jätevesiputkisto on upotettu 1,4 km:n pituudelta mereen. Oletettavasti tehtaan päästöt sisältävät raskasmetallipitoisuuksia yli sallittujen raja-arvojen.

Asiasta on uutisoinut Yle Uutiset 28.4.2016: ”Vietnamissa massiivinen kalatuho – onko syynä tehdas vai ilmasto?”

http://yle.fi/…/vietnamissa_massiivinen_kalatuho__o…/8844135

Nyt meriveden virtaus on kääntynyt etelään päin ja parvikuolemat ovat levinneet aina Nha Trangin rannikolle, joka on kuuluisa turistialue. Arvellaan, että virtausten myötä tuho saavuttaa pian Ho Chi Minhin vesistöalueen ja kesän aikana, kun virtaukset muuttavat suuntaansa, saastunut merivirtaus saavuttaa Pohjois-Vietnamin. Tällä hetkellä puhutaan kymmenistä tonneista merenelävistä. Ha Tinh -provinssin lähiseudulla olevasta rauhoitetusta saaresta on myös löydetty lintujen joukkokuolemia.

Kolme viikkoa joukkokuolemisten alkamisesta Vietnamin lehdet kirjoittivat, että kokonaiset metsäalueet tekevät kuolemaa niiden kasvualustaan päässeiden korkeiden suola- ja mineraalipitoisuuksien vuoksi. Lisäksi Formosan terästehtaan sukeltajista yksi on saanut surmansa ja viisi on välittömässä sairaalahoidossa sen jälkeen, kun ovat tutkineet terästehtaan päästöputken ympäristöä. Vietnamin itsenäiset kemistit ovat sitä mieltä, että vedessä on kromia 9 kertaa yli sallitun rajan.

Tilanne menee ojasta allikkoon, sillä Vietnamin hallitus, jota johtaa Kommunistinen puolue, ei ole ryhtynyt nopeisiin ja tarvittaviin toimenpiteisiin eikä ottanut vastuuta tästä luontoon kohdistuvasta joukkotuhosta. HALLITUS EI YKSINKERTAISESTI OLE TEHNYT MITÄÄN, paitsi pari viikkoa kalojen joukkokuoleman jälkeen pidetyssä lehdistötiedotteessa ilmoitti, että ”EI OLE SAATU VAHVISTUSTA SIIHEN, MIKSI KALAT KUOLEVAT” ja myöhemmin julkisen paineen takia ilmoittivat: ”syynä saattaa olla punainen vuorovesi tai se, että kalat kuolevat meriveden PAINEEN, kalalajikkeissa esiintyvien SAIRAUKSIEN tms. seikkojen takia”.
Ha Tinh provinssin maaherra Vo Tuan Nhan kannustaa edesvastuuttomasti kansalaisiaan ”JATKAMAAN KALOJEN SYÖMISTÄ JA MERESSÄ UIMISTA ”.

Hyvät lehtien toimitukset,

Vietnamissa on tällä hetkellä 20 000 tohtorititteliä, mutta kalojen joukkokuolemille ei ole vieläkään saatu syytä selville. Vietnamin hallitus pakenee sille kuuluvaa vastuuta. Herää epäilys, että hallitus on saanut Formosalta lahjuksia ja siksi tilanne on kärjistymässä, sillä merielinkeinosta riippuvaiset köyhät vienamilaiset ovat menettäneet elantonsa jo 50 päivältä ja näköpiirissä on lisääntyvää kurjuutta ja nälkää.

Mitä kalojen joukkokuolemiin tulee, on varmaa, että Vietnamin rannikkoalue ja niihin liittyvät vesistöt ovat myrkytettyjä ja niiden toipuminen voi viedä kokonaisen sukupolven ajan. Luonnon elinkaaressa kaikki myrkyt palautuvat lopulta ihmiseen. Täten koko Vietnamin kansakunta joutuu myrkytettäväksi ja altistuu myrkyille hyvin pitkällä tähtäimellä. Tuhoja on saatu jo aikaiseksi, mutta se, että saadaan LISÄTUHOT edes PYSÄYTETTYÄ, on Vietnamin harvojen vapaiden toimittajien sekä kansalaisten tämän hetkinen ykköshuolenaihe.

Kalojen joukkokuolemien lisäksi pääosin Kiinasta Vietnamiin tuodut tuontielintarvikkeet ovat myrkytettyjä tai vähintäänkin haitallisia pitkän käytön tuloksena. Etelä-Vietnamin Mekong-suistojen alueet kärsivät tällä hetkellä korkeista suolapitoisuuksista ja ovat vaarassa kuivua. Vietnamin ilmaston laatu asettuu 123:lle sijalle 132 maan vertailussa:

http://tuoitrenews.vn/…/vietnam-air-pollution-among-the-wor…

Koko Vietnamin ekosysteemi on totaalisesti järkkynyt ja tuhon partaalla. Siitä kärsii loppujen lopuksi Vietnamin asukkaat; tuhot on saatava pysäytettyä välittömästi.

Suuttumus on valtava Vietnamin hallituksen vastuuttomien ilmoitusten ja lausahdusten sekä toimettomuuden vuoksi. Sen takia 1.5.2016 alken eri puolilla Vietnamin suuria kaupunkeja on järjestetty mielenosoituksia. Siitä BBC:n uutisointi: ” Vietnam protest over mystery fish deaths”

http://www.bbc.com/news/world-asia-36181575.

Ne harvat merenelävät, jotka selviytyvät kyseisestä joukkokalakuolemista, ovat kuitenkin altistuneet suurille määrille päästökemikaaleja. Mikäli nämä kalat ja merenelävät päätyvät Suomeen elintarviketuontina, joko pakasteina, kuivatettuina, jauhettuina elintarvikkeina tai mausteen muodossa (esim. kalakastikkeena), on suomenvietnamilaiset välillisesti terveysriskiryhmässä Vietnamin ulkopuolella.

Kaikkien yllämainittujen asioiden johdosta suomenvietnamilaiset ovat järjestäytymässä mielenosoitustilaisuuteen Rautatientorilla sunnuntaina 29.5.2016 klo 12. Mielenosoitusta järjestää hyötyä tavoittelematon kansalaisjärjestö Yhteinen ääni ry. Ohjelmassa on tiedotteiden ja flyereiden jakamista.

Mielenosoituksella vaadimme Vietnamin hallitukselta seuraavat asiat:

1. Vietnamin luonnon järjestelmällinen tuhoaminen on saatava loppumaan.

2. Vietnamin hallitus on otettava sille kuuluvan vastuun kalojen joukkotuhojen syyn selvittämiseksi sekä seurausten hallitsemiseksi.

3. Lopettamaan mielenosoittajien ja ihmisoikeusaktivistien sortamisen.

Helsingissä 24.5.2016
Yhteinen ääni ry[/vc_column_text][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”extra-color-3″ animate=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Hội Tiếng Nói Chung cùng người Việt sống tại Phần Lan đồng hành cùng người dân quốc nội về thảm họa cá chết hàng loạt tại các vùng biển miền Trung.

Mục đích:
1. Bày tỏ sự đồng cảm với người dân trong nước.

2. Chia sẻ thông tin về thảm họa môi trường của Việt Nam đến người bản xứ.

3. Cùng đồng hành với người dân để nhắn gửi tới chính quyền Việt Nam thông điệp:
——————
1. NGƯỜI DÂN VIỆT NAM CÓ QUYỀN ĐƯỢC SỐNG TRONG MỘT MÔI TRƯỜNG TRONG SẠCH.

2. NGƯỜI DÂN VIỆT NAM CÓ QUYỀN ĐƯỢC SỐNG TRONG MỘT ĐẤT NƯỚC TRONG SẠCH

3. NGƯỜI DÂN VIỆT NAM CẦN CÓ MỘT CHÍNH PHỦ TRONG SẠCH.
——————

Tờ truyền đơn 2 mặt (tiếng Phần Lan và tiếng Anh) với số lượng 450 tờ đã được phát hết trong hơn 2 tiếng đồng hồ. Cuộc Tọa kháng và Thông điệp đã được người bản xứ đón nhận nồng nhiệt và họ đều bày tỏ sự đồng cảm với người dân Việt Nam.

Helsinki – 29.5.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *